Les cures a l’espai, cultiu de convivència
Les cures a l’espai, cultiu de convivència
Els bancs, la pista de bàsquet i les jardineres de la plaça de Sant Roc de Badalona han guanyat color en les darreres setmanes. Però el més visible no ha estat l’únic guany que ha viscut el barri al llarg del juliol. Alhora, al voltant de la feina que nombroses joves i infants han fet a la plaça, Sant Roc ha guanyat en compromís amb la cura i la corresponsabilitat de l’espai públic.
La rehabilitació de l’espai i la construcció col·lectiva de mobiliari urbà ha estat l’acció central de l’Escola Oberta d’Estiu “A la plaça! Un estiu d’art per la convivència”. Emmarcada en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que codesenvolupen al territori la Fundació Surt, l’Ajuntament de Badalona, el Consorci de Badalona Sud i l’Obra Social “La Caixa”, l’Escola Oberta d’Estiu ha tingut en l’art i la intervenció en l’espai públic els eixos transversals per generar espais de convivència intercultural, intergeneracional i equitativa des de la perspectiva de gènere.
Un cop acabada la feina col·laborativa duta a terme al llarg del juliol, la plaça, transformada, ha tingut una inauguració. I no només les joves i infants protagonistes de la rehabilitació hi han estat presents, sinó que han comptat amb el reconeixement de moltes altres veïnes i veïns del barri, tècniques municipals i representats polítiques. La millora de l’espai ha estat una via per afavorir les relacions i el respecte cap a allò comú, a través d’un procés creatiu.
“A la plaça! Un estiu d’art per la convivència” ha fet de Sant Roc un barri més obert a l’educació i l’oci, tot afavorint la trobada i les relacions interculturals i intergeneracionals, convertint-lo en un escenari favorable a la participació i l’enriquiment de la comunitat. A més de la rehabilitació de la plaça, entre les activitats que han conformat l’Escola Oberta d’Estiu n’hi ha hagut de circ, cuina saludable i tallers sensorials.
Les activitats que han donat forma i fons a l’Escola Oberta d’Estiu sorgeixen del procés de reflexió que es va iniciar fa mesos sota el paraigua del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, en estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Badalona i el Consorci Badalona Sud. Aquest procés, anomenat “Perspectives, procés participatiu per compartir Badalona Sud”, va consistir en la construcció col·lectiva del coneixement sobre la realitat dels barris del Districte 6, a partir de la veu de les persones que hi viuen, hi treballen i formen part de l’Administració.
El diagnòstic fruit d’aquest coneixement va recollir les principals potencialitats i possibilitats de treball al territori, que van ser el punt de partida per establir les línies d’actuació d’“A la plaça! Un estiu d’art per la convivència”.
Les activitats de l’Escola Oberta d’Estiu adreçades a joves i infants han d’entendre’s com una peça més del projecte comunitari al Districte 6, amb la vista posada en millorar la convivència als barris.