Skip links

Surt reivindica la necessitat de treballar amb perspectiva de gènere interseccional en l’atenció a les víctimes de tràfic de persones

Surt reivindica la necessitat de treballar amb perspectiva de gènere interseccional en l’atenció a les víctimes de tràfic de persones

En el Dia Mundial contra el Tràfic d’Éssers Humans, Surt reivindica que, sense tenir en compte el gènere, “és impossible entendre les dinàmiques de poder que regeixen el tràfic de persones en totes les manifestacions i, en particular, en l’àmbit de l’explotació sexual”, sintetitza Laura Sales, cap d’empoderament sociopolític.

La forma d’explotació més comuna recollida per la Unió Europea és l’explotació sexual. El 95% de les víctimes d’aquest delicte vulnerador de drets fonamentals són dones i nenes. La condició d’irregularitat i l’alt aïllament en el qual es troben les afectades genera sovint dependència respecte a les xarxes d’explotació. Sota l’estricte control dels seus traficants i sense conèixer els seus drets i els serveis als quals poden recórrer, queden en situacions d’alta vulnerabilitat.

L’Estat espanyol és territori d’origen, trànsit i destinació per a víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació sexual. La gran majoria de dones provenen de Llatinoamèrica, Xina i Nigèria. Un gran percentatge de les que exerceixen la prostitució són víctimes de tràfic per a l’explotació sexual i estan sota el control de les xarxes nigerianes, romaneses i espanyoles.

Relacions de poder desiguals entre homes i dones, prevalència de valors i normes patriarcals, cosificació dels cossos de les dones, feminització de la pobresa i legitimació de la violència contra les dones, són causes del tràfic de persones amb finalitat d’explotació amb una evident dimensió de gènere.

Surt fa vuit anys que treballa compromesa amb l’atenció directa a les supervivents de tràfic de persones, en la investigació i en el disseny de projectes locals i europeus, que permeten donar visibilitat a les mancances persistents, així com redissenyar les formes d’atenció, de manera que tinguin en compte “aquesta realitat sovint tan invisibilitzada i infradetectada”, explica Sales.

“Seguim treballant per donar suport i acompanyament a víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació, tant sexual com altres formes d’explotació, sempre amb perspectiva de gènere interseccional, com a motor de la nostra intervenció coordinada i integral”, remarca Sales. Actualment, l’entitat participa en els projectes europeus LIBES, HEAL i ASSIST, pels drets de les supervivents d’aquest delicte vulnerador de drets humans.

deixa un comentari