Skip links

Administracions i entitats socials insten Endesa a signar el conveni contra la pobresa energètica

Administracions i entitats socials insten Endesa a signar el conveni contra la pobresa energètica

Administracions, la Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica han instat Endesa a signar el conveni per desplegar la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica i han advertit que és urgent tancar-lo davant l’escenari de crisi social que ha desencadenat la pandèmia de Covid-19.

“Si abans de la Covid teníem més de 20.000 famílies en situació de vulnerabilitat energètica, no hi ha cap dubte que aquesta xifra creixerà d’acord amb la gravetat de l’emergència social que estem vivint i que encara no ha acabat” ha denunciat Sira Vilardell, vicepresidenta de la Taula i directora general de Surt. “Hem de treure pressió a les famílies, tancar el conveni és acabar amb aquesta angoixa i donar-los un respir perquè la situació ha empitjorat i empitjorarà enormement” ha insistit.

La Taula per abordar la Pobresa Energètica a Catalunya, formada per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Federació Catalana de Municipis, l’Associació Catalana de Municipis, la Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica, el desembre de 2019 va plantejar un model de conveni a les companyies elèctriques d’acord amb la Llei 24/2015. Des de llavors s’ha dut a terme una negociació que ha generat un acord entre el conjunt  d’administracions i Endesa per abordar amb garanties, en el present i en el futur, les situacions de pobresa energètica de les famílies i les llars vulnerables a Catalunya.

“Avui, Endesa no pot obstaculitzar la signatura d’un conveni per culpa d’un deute que acumulen 25.000 famílies des de 2015, amb l’agreujant que algunes d’elles es troben sotmeses a processos judicials d’embargament”, afirmen des de la Taula.

La signatura del conveni acordat permetrà aturar de cop el creixement del deute de les famílies, aportarà seguretat jurídica als ens locals i als serveis socials bàsics perquè preveu els mecanismes de compliment de la Llei 24/2015, tant pel que fa als procediments a seguir davant dels impagaments, amb un informe de vulnerabilitat comú a tot Catalunya, com perquè evitarà situacions de deute a les persones vulnerables, aplicant descomptes i ajuts a qui no pugui afrontar els pagaments amb un Fons d’Atenció solidària cofinançat per les companyies i el conjunt d’administracions. El conveni acordat i pendent de signar també preveu la creació d’un òrgan centralitzat de gestió a la Generalitat, amb una plataforma telemàtica que facilitarà la tasca administrativa als ens locals i permetrà una coordinació àgil i efectiva amb les companyies subministradores en benefici de les llars vulnerables.

“Ens trobem davant una oportunitat única de bastir solucions efectives a un problema complex, i per això apel·lem a la responsabilitat social de les companyies subministradores, per què conjuntament amb les administracions públiques abordem la pobresa energètica dels nostres conciutadans més vulnerables”, consta en la declaració de la Taula.

deixa un comentari