Skip links

Surt promou la sensibilització empresarial per facilitar l’autonomia econòmica de dones en situacions de violència masclista

Surt promou la sensibilització empresarial per facilitar l’autonomia econòmica de dones en situacions de violència masclista

La Fundació Surt ha posat en marxa sessions de sensibilització sobre violències masclistes a empreses, que es proposen involucrar tant a treballadores com a càrrecs directius. És una de les accions del projecte europeu We go! II, dirigit a promoure l’autonomia econòmica de les dones en situacions de violència masclista dins de la parella i en què Surt participa al costat d’ActionAid (Itàlia), Center for Sustainable Communities Development (Bulgària), Instituto per la Ricerca Sociale (Itàlia) i Women’s Center of Karditsa (Grècia).

We go! II parteix de la constatació que la manca d’autonomia econòmica és un dels reptes principals que encara una dona que vol deixar una relació de violència en la parella, que sovint es manté perquè hi ha dependència econòmica. Per això, el projecte es proposa impulsar l’empoderament econòmic de dones supervivents de violència masclista dins de la parella a través d’enfortir els sistemes de suport amb l’intercanvi de bones pràctiques europees i d’establir cares de cooperació entre agents públics i privats.

“Tots els actors socials i laborals han d’assumir un rol en l’erradicació de la violència i treballar conjuntament per aquest objectiu”, planteja Tatiana Diniz, tècnica de recerca de Surt a càrrec del projecte. “Integrar les necessitats de les dones supervivents de violència masclista al mercat laboral és un repte que tenim pendent i ens cal millorar el treball en xarxa perquè les dones tinguin més i millors oportunitats de viure lliures de violències”, planteja.

La crisi desencadenada arran de la pandèmia de Covid-19 ha suposat un gran impacte al mercat de treball alhora que els casos de violència masclista en la parella s’han disparat. L’aïllament al què moltes dones s’han vist exposades, fruit del confinament, ha agreujat les situacions de violència, fet que ha comportat la necessitat de reforçar els serveis d’atenció i acollida. “En el context de crisi aprofundida en què ens trobem, han disminuït les oportunitats de trobar una feina, cosa que impacta especialment a col·lectius de dones, com les dones supervivents de violència masclista i, en concret, aquelles amb perfils professionals considerats més baixos i que es troben en especial situació de vulnerabilitat”, explica Diniz.

Atès el potencial que les empreses tenen a l’hora de generar o, al contrari, d’alçar barreres, a les oportunitats d’autonomia econòmica de les dones, Surt ha reforçat la col·laboració amb empreses i els ha oferit sessions de sensibilització sobre l’impacte de la violència masclista en l’àmbit de la parella i laboral. Per ara, personal directiu, de recursos humans i treballadores de vuit empreses han participat en les sessions, que s’han dinamitzat en línia, s’han adaptat a les necessitats de les treballadores i empreses i han treballat qüestions com els tipus de violència masclista i les seves conseqüències, des d’una perspectiva interseccional i de la diversitat sexual i de gènere.

Al mes de setembre, l’entitat preveu seguir dinamitzant sessions de sensibilització i arribar a una vintena d’empreses. “Amb aquesta acció, esperem promoure una major consciència respecte a la violència masclista en l’àmbit de la parella i laboral, amb la finalitat de dissenyar noves estratègies i mecanismes de detecció, prevenció i actuació que aconsegueixin espais lliures de violència masclista”, afegeix Diniz.

deixa un comentari