Surt impulsa la campanya #DeRomaniaALaTrampa per fer visible el col·lectiu de dones víctimes de tràfic per a l’explotació sexual majoritari a l’Estat
Surt impulsa la campanya #DeRomaniaALaTrampa per fer visible el col·lectiu de dones víctimes de tràfic per a l’explotació sexual majoritari a l’Estat
Arran de la recerca duta a terme en el marc del projecte europeu GIRL (Gender Interventions for the Rights and Liberties of Women and Girls Victims of Trafficking Sexual Exploitation), la Fundació Surt impulsa una campanya de sensibilització davant la realitat de les víctimes de tràfic per a l’explotació sexual procedents de Romania, el col·lectiu més afectat a l’Estat espanyol. Una de cada tres víctimes són romaneses.
S’ha creat una pàgina web informativa, on es poden descarregar l’informe complet i altres materials de la campanya, i també es difondran elements claus per conèixer l’escenari que recull la recerca, amb l’etiqueta #DeRomaniaALaTrampa.
L’objectiu és fer visible les complexes i específiques experiències de les dones romaneses víctimes de tràfic i cridar la ciutadania a no tancar els ulls davant una de les conseqüències més extremes de la violència patriarcal que trobem al nostre entorn.
Alhora, l’entitat busca arribar als poders públics per instar-los a combatre el fenomen amb tots els mitjans necessaris i, en paral·lel, a atendre les dones impactades pel tràfic amb finalitat d’explotació sexual des d’una òptica de drets humans, en lloc de l’abordatge en forma de control de la immigració considerada il·legal que actualment predomina.
La campanya pretén desterrar l’estereotip de víctima passiva i submisa que perviu en l’imaginari social i que reprodueixen, habitualment, en les campanyes de sensibilització. Com es detecta en la investigació duta a terme per la Fundació Surt, és una imatge que no es correspon amb la realitat de les dones en situacions d’explotació i, a més, és un enfocament que no contribueix a la recuperació de les víctimes ni a l’empoderament de les dones, sinó que les revictimitza.
Pel contrari, la recerca qualitativa detecta que les dones romaneses víctimes de tràfic per a l’explotació sexual són agents actives, mogudes per la voluntat d’assolir objectius, però que, enganyades, troben, un cop fora de Romania, les seves expectatives del tot frustrades i pateixen múltiples vulneracions de drets humans. La violència masclista estructural és el teló de fons de les seves històries.
El projecte GIRL
El projecte GIRL s’ha desenvolupat entre 2014 i 2016 en tres països europeus (Romania, Itàlia i l’Estat espanyol), amb el finançament del Programa de prevenció i lluita contra el crim (ISEC) de la Direcció General de Migració i Afers d’Interior de la Comissió Europea.
L’objectiu general del projecte ha estat analitzar les vulnerabilitats i desigualtats de gènere com a factors de risc del tràfic de dones i nenes amb finalitat d’explotació sexual.
A partir de la informació i els coneixements adquirits, el projecte pretén elaborar recomanacions a nivell europeu per a professionals que treballen amb dones i nenes víctimes d’explotació sexual, en tasques de prevenció, detecció i suport.