Skip links

Quines realitats viuen les dones romaneses víctimes de tràfic per a l’explotació sexual, rere les xifres oficials?

 

Quines realitats viuen les dones romaneses víctimes de tràfic per a l’explotació sexual, rere les xifres oficials?

Una falsa promesa d’amor i l’expectativa de millorar el seu futur és el punt de partida del trajecte de prop de 500 dones d’origen romanès explotades sexualment a l’Estat espanyol, on són el col·lectiu majoritari d’afectades per aquesta forma de violència masclista. Al nostre entorn, una de cada tres víctimes de tràfic per a l’explotació sexual provenen de Romania.

 

6 claus del fenomen 

 

            Són la majoria

Les dones romaneses són el col·lectiu de víctimes del tràfic per a l’explotació sexual més nombrós de l’Estat. Representa el 34% de les 1.428 dones detectades, segons dades de la Fiscalia General de 2014. A força distància, les segueixen les dones xineses (13%), les dominicanes (10%), les brasileres (7%), les colombianes (6%), les nigerianes (4%) i les paraguaianes (4%), entre d’altres. L’explotació sexual és la principal finalitat dels casos de tràfic a l’Estat espanyol (91,6%).

 

            Són molt joves

La mitjana d’edat de les dones d’origen romanès explotades sexualment al nostre voltant és de 28 anys, però el grup més nombrós que mostren les dades és el de menors de 25. Ara bé, les víctimes són, principalment, menors d’edat, una realitat invisible en les dades oficials perquè les noies són explotades durant diversos anys abans de ser identificades.

 

            Són víctimes de la violència masclista estructural

Els rols de gènere tradicionals que trobem en les premisses de l’amor romàntic estan directament relacionats amb la vulnerabilitat de les joves al tràfic. Habitualment, el traficant/explotador estableix una relació afectiva amb la víctima i li promet un projecte de vida en comú al país de destinació. A més, les dones són sobreresponsabilitzades de la cura i el benestar (també econòmic) de la família, una pressió que augmenta la vulnerabilitat a la captació i al manteniment de la situació d’explotació.

 

            Són explotades per parelles o familiars

La captació s’articula a través de familiars o amistats i de les parelles de les dones. Per això, hi ha punts en comú entre els casos de tràfic i els de violència masclista en l’àmbit de la parella i la família, condició que contribueix a la invisibilitat de les vies de captació per al tràfic amb finalitat d’explotació sexual. A més, no és estrany trobar un clima de complicitat a les famílies de les víctimes, que reben els diners que els envien les joves sense preocupar-se de la font dels ingressos. Aquest fenomen ha estat descrit com “la mentida nacional”.

           

            Són enganyades amb falses expectatives

El baix nivell d’estudis i socioeconòmic, les cures negligents en la infància, la violència intrafamiliar i masclista, l’ocupació precària i de baixa qualificació (en el cas de les víctimes menys joves) o la maternitat adolescent són factors que augmenten el risc de ser traficades. Però, lluny de tractar-se d’una conseqüència de la pobresa extrema, moltes dones són enganyades amb la promesa de tenir una bona feina i millorar el nivell de vida. En un context de limitades opcions educatives i laborals per a les dones a Romania, trobar parella se situa com l’objectiu principal a la vida de les joves. Casar-se i formar una família és una altra de les promeses que mou les noies a venir a l’Estat espanyol amb els que resulten ser “falsos nuvis”.

 

            Són forçades amb violència, sobretot, psicològica

La manipulació emocional té un paper important en les pautes d’explotació de les dones romaneses, que solen mantenir una relació afectiva amb el traficant/explotador. La confiança i l’enamorament funcionen com a elements de control i manteniment de l’explotació. A més, són vigilades constantment, tot i que és freqüent que les dones tinguin certa llibertat de moviment. Al costat de la violència psicològica, la violència física i sexual, les amenaces a la família al país d’origen, l’obligació de consumir drogues i la retenció de documents són estratègies d’explotació.

 

Campanya #DeRomaniaALaTrampa

 

En motiu del Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, nenes i nens, el dia 23 de setembre, i arran del darrer estudi sobre la matèria que hem dut a terme, ens proposem fer visible la realitat de les dones romaneses afectades per aquesta forma de violència masclista.

D’avui dilluns fins al dia 23 de setembre, llancem una campanya de sensibilització amb l’etiqueta #DeRomaniaALaTrampa, a través de la qual difondrem les idees clau per conèixer l’escenari que recull l’informe. Hem creat una pàgina web informativa on podeu descarregar-vos els materials de la campanya i sumar-vos a la feina de sensibilització des de les xarxes socials de la vostra organització.

L’objectiu és fer visible la complexa realitat de les dones romaneses víctimes de tràfic i cridar la ciutadania a no tancar els ulls davant una de les conseqüències més extremes de la violència patriarcal que tenim al nostre entorn. Alhora, l’entitat busca arribar als poders públics per instar-los a combatre el fenomen amb tots els mitjans necessaris i, en paral·lel, a atendre les dones impactades pel tràfic amb finalitat d’explotació sexual des d’una òptica de drets humans, en lloc de l’abordatge en forma de control de la immigració considerada il·legal que actualment predomina.

deixa un comentari