“La gent no és conscient encara del ventall d’oportunitats de l’economia social i solidària”
“La gent no és conscient encara del ventall d’oportunitats de l’economia social i solidària”
Ana Lucía Olivos, tècnica del Punt d’Acollida i Orientació de l‘InnoBA de Barcelona Activa, comparteix una mirada sobre aquest servei orientat a promoure i enfortir els projectes d’innovació socioeconòmica a la ciutat. Des que va obrir les portes, ofereix activitats, serveis especialitzats, recerca, formació i espais d’experimentació i incubació, en l’àmbit de l’economia social i solidària (ESS) i la innovació socioeconòmica, tant a aquelles persones i organitzacions que hi volen tenir un primer contacte com a les que ja tenen projectes en marxa.
Què aporta InnoBA a les persones que volen emprendre en el marc de l’economia social i solidària?
La idea de l’Innoba és, sobretot, oferir activitats relaciones amb l’economia social i solidària i la innovació socioeconòmica, per una banda,a través del Punt d’Acollida i Orientació, i per altra, a través de la CoAgenda, una agenda col·laborativa per visibilitzar les entitats que treballen en l’economia social i solidària i recollir les informacions d’aquest àmbit. A l’Innoba també hi ha la InnoBAdora, un espai per promoure la col·laboració entre diversos projectes d’innovació socioeconòmica i de l’economia social i solidària. I, a més, l’espai autoconsulta actua de biblioteca, amb material bibliogràfic, digital, premsa i revistes especialitzades que poden ser útils i interessants a les persones que es plantegen emprendre o que ja tenen el seu projecte en marxa.
Què solen demanar-vos les persones que s’adrecen a l’InnoBA? Quines necessitats principals detecteu entre la gent que vol emprendre en el marc de l’economia social i solidària?
Una de les coses que més necessiten són ajudes econòmiques, fonts de finançament. També solen demanar assessorament perquè són persones que venen amb una idea, volen constituir una cooperativa o una associació, però no coneixen les passes a seguir. Aquí les assessorem sobre els recursos que tenim a la ciutat i fem les derivacions quan cal.
Sol ser un perfil molt determinat de persona, la que es planteja emprendre dins l’economia social i solidària?
Les persones que se’ns adrecen són diverses, també amb diversitat d’origens. Però sí que és cert que si hi ha programes específics, per exemple el Construïm en femení les altres economies, adreçat a dones, és perquè sovint necessitem una empenta per tirar endavant aquestes iniciatives.
Creieu que en un context de crisi econòmica i social augmentaran les persones que apostin per tirar endavant el seu projecte dins l’economia social i solidària o al contrari, que es frenaran les iniciatives?
Amb el confinament vam notar una caiguda de les consultes i les que arribaven tenien a veure amb la recerca de finançament o arran de trobar-se en situacions d’haver de tancar. L’escenari de les darreres setmanes ha estat molt actiu perquè moltes persones s’han interessat per presentar-se a dues subvencions: Enfortim l’economia social i Impulsem. S’han reactivat gràcies a trobar aquesta oportunitat econòmica.
Creieu que el que implica i significa l’economia social i solidària és desconegut per bona part de la població, tot i que en els darrers anys hagi guanyat visibilitat?
La gent no és conscient encara del ventall d’oportunitats de l’economia social i solidària. En aquest sentit, la CoAgenda ens ha d’ajudar. Inclús hi ha moltes entitats que suposen part de l’economia social i solidària que no coneixen aquest recurs de difusió gratuït per mostrar el que estan fent. Hem de treballar perquè més persones i entitats s’hi acostin i la CoAgenda és un recurs que pot donar una empenta de visibilització a petites necessàries iniciatives.