Surt posa en marxa Sirga, un recurs d’acollida, recuperació i empoderament per a dones supervivents de violències masclistes amb un model d’atenció feminista
Surt posa en marxa Sirga, un recurs d’acollida, recuperació i empoderament per a dones supervivents de violències masclistes amb un model d’atenció feminista
El recurs d’acollida, recuperació i empoderament Sirga, amb 24 places d’urgència i llarga estada per a dones que han sobreviscut violències masclistes i els seus fills, filles i altres familiars a càrrec, obre les portes amb un nou model d’atenció.
La perspectiva feminista traça i diferencia el model que Sirga proposa. Des d’aquesta conceptualització, el nou recurs no limita l’atenció a les dones que pateixen violència masclista per part d’una parella o exparella, sinó que inclou l’atenció davant altres expressions, com els matrimonis forçats, la violència en l’àmbit familiar o el tràfic amb finalitat d’explotació sexual.
Així, el model de Sirga respon a la mirada integral del fenomen que fa la llei catalana 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista i ofereix acompanyament a dones que han patit violència masclista en diversos àmbits.
La mirada no excloent i interseccional –que persegueix capturar les múltiples relacions entre les estructures de poder com el gènere, l’ètnia, la classe, la sexualitat o l’edat─, travessa el model d’atenció impulsat per Surt. “La casa Sirga està pensada per atendre qualsevol dona que hagi viscut violències masclistes més enllà de les problemàtiques específiques que pugui tenir; respon a un model que integra la diversitat real, amb la voluntat que no hi hagi condicions estructurals, socials o personals que excloguin les dones d’accedir al recurs”, expliquen responsables tècniques del projecte.
La concepció i manera de treballar l’empoderament econòmic amb les dones que han viscut situació de violència masclista és una altra peça diferencial del model d’atenció plantejat a Sirga, que es proposa explícitament superar l’assistencialisme. “Aconseguir autonomia econòmica és una part imprescindible del procés per assolir la plena recuperació de les dones i ens trobem que, fins ara, treballar l’empoderament econòmic es veu com l’última peça del procés, cosa que manté la situació de dependència de les dones, en molts casos, de manera innecessària i perjudicial”, remarquen les professionals al capdavant del projecte.
A diferència del que sol passar als recursos d’atenció a dones que han sobreviscut violència masclista, en el model de SIRGA, l’autonomia econòmica és una peça transversal del procés de recuperació.
Respectar els ritmes, necessitats i maneres de fer de cada dona en tot aspecte de la pròpia vida, com la forma de criança desitjada, és una premissa bàsica del funcionament del recurs.
L’objectiu central de Sirga és facilitar eines i acompanyar en el procés de recuperació integral (biopsicosocial i educatiu) les dones ateses i treballar per l’empoderament personal i econòmic.
El recurs proporciona un espai de seguretat, respir, contenció emocional i suport educatiu i psicològic per tal que les dones puguin reflexionar sobre la seva situació i les diferents alternatives i, així, prendre decisions sobre el seu futur.
També, es dirigeix a garantir acompanyament emocional, psicològic i educatiu als infants i adolescents acollis/des, visibilitzar-los/les com a subjectes que necessiten una atenció específica per recuperar-se de la violència masclista i ajudar-los/les a construir un model de relació interpersonal igualitari i de resolució dialogada dels conflictes.
Entre els objectius, també hi ha facilitar la recuperació del vincle maternofilial, així com reconstruir les relacions familiars que hagin quedat malmeses després de la violència viscuda; afavorir i establir una adequada convivència basada en el respecte, la gestió diària i la distribució de responsabilitats, garantir la protecció i seguretat de totes les persones que viuen i treballen a la casa; promoure l’intercanvi i debat amb altres serveis i entitats relacionats amb l’àmbit de la violència masclista i desenvolupar un treball coordinat amb serveis externs, atenent el procés específic de cadascuna de les dones i llurs fills i filles i desenvolupar un treball coordinat amb serveis externs, tot atenent el procés específic de cada persona.
Sirga atendrà dones i infants i adolescents tinguin o no la situació administrativa regularitzada i hagin interposat o no denúncia per la situació de violència masclista viscuda.
El nou recurs està a disposició dels serveis socials dels ajuntaments que requereixin derivar-hi dones, cisgènere i transgènere. Per a més informació, truqueu al 93 342 83 80 o escriviu a laura.macaya@surt.org.