Skip links

Surt obre un curs virtual per a educadores dirigit a prevenir les violències masclistes a l’adolescència a través de la música

Surt obre un curs virtual per a educadores dirigit a prevenir les violències masclistes a l’adolescència a través de la música

Surt engega el curs amb “Fem sonar el canvi!”, una formació virtual adreçada a educadors i educadores amb l’objectiu de fomentar l’ús de la música com a eina per a la igualtat de gènere i la prevenció de les violències masclistes a l’adolescència.

“La música de masses no només ens dona informació sobre la normativitat del gènere i els models de masculinitat i feminitat imperants a la nostra societat, sinó que també brinda l’oportunitat d’analitzar i posar en qüestió el model de l’amor romàntic i la representació heteronormativa de les relacions afectives i sexuals. Aquestes qüestions són elements claus en el treball de prevenció primària de les violències masclistes, especialment en períodes de canvi, construcció la pròpia identitat i exploració de la sexualitat, com és l’adolescència”, planteja Alba Elvira, coordinadora del projecte.

El curs consisteix en 3 sessions de 2 hores cada una els dies 16, 23 i 30 de setembre, de 17h a 19h. La metodologia que s’utilitzarà durant la formació serà participativa i combinarà la facilitació d’eines conceptuals amb dinàmiques participatives, que fomentin la reflexió, l’intercanvi i una millor comprensió i assimilació dels continguts.

Durant el curs, s’introduiran conceptes bàsics com el sistema sexe-gènere, els rols i estereotips de gènere, les violències masclistes, la perspectiva de gènere i la interseccionalitat, entre altres. Tanmateix, la major part del temps es dedicarà a treballar en estratègies i eines pràctiques per prevenir les violències masclistes, especialment, a través de la música. Es promourà entre les participants una reflexió crítica al voltant dels propis estereotips i prejudicis relacionats amb el masclisme, les violències i la música actual.

La formació té l’objectiu de fomentar que els educadors i les educadores emprenguin accions concretes i específicament adaptades als grups d’adolescents amb els quals treballen. És per això que la part final de la formació se centrarà en com dissenyar d’accions i projectes de sensibilització adreçats a adolescents que utilitzin la música com a fil conductor.

“La música és un element molt present a la vida de les noies i dels nois adolescents, en gaudeixen en diversos moments del dia, tant en solitud com en companyia, i es tracta d’un dels principals agents socialitzadors en aquesta etapa vital i, molt sovint, és un dels elements que els permet identificar-se amb el grup d’afinitat, pel que fomentar una aproximació a la música crítica i des de la perspectiva de gènere és una estratègia per promoure la igualtat i la prevenció de les violències masclistes a l’adolescència”, remarca Elvira.

 

La formació és gratuïta. Les places són limitades. Cal inscripció prèvia.

 

deixa un comentari