Surt ha acompanyat una cinquantena de dones a obtenir el certificat d’acollida requerit en la regularització administrativa
Surt ha acompanyat una cinquantena de dones a obtenir el certificat d’acollida requerit en la regularització administrativa
Prop de cinquanta dones han aconseguit el certificat de servei de primera acollida a través dels programes ‘Ponts per l’acollida‘ i ‘Essencials per a les cures‘, promoguts per Surt. Aquest document és un dels requisits exigits a les persones migrades extracomunitàries en el procés de regularització administrativa.
Per obtenir el certificat, que facilita aconseguir l’informe d’integració favorable que se’ls demana per acreditar l’arrelament, s’ha de cursar un mòdul de llengua catalana, un de coneixements laborals i un de coneixement de la societat d’acollida i el seu marc jurídic.
Dins de la formació, Surt ha incorporat sortides culturals a Barcelona, així com xerrades amb persones expertes en drets laborals, com Carmen Juares, membre de CCOO i activista antiracista i feminista vinculada a l’organització Mujeres Migrantes Diversas.
A més de l’informe d’integració favorable, a les persones que busquen regularitzar la situació administrativa a l’Estat també se’ls requereix portar tres anys empadronades en territori espanyol. I un tercer requisit, el que sovint és el més complicat: aconseguir un contracte de treball d’un any i a jornada completa. “És realment difícil sortir de la irregularitat amb aquest requeriment laboral”, lamenta Aina Sau, tècnica de l’àrea d’empoderament econòmic que ha coordinat ‘Ponts per l’acollida’.
Sau remarca que les dones participants es troben en situacions de precarietat majoritàriament, perquè, o bé no tenen feina remunerada, o bé treballen en el mercat informal. “Moltes estan o han estat en situacions d’explotació laboral”, detecta, d’acord amb els relats compartits per les dones.
Es troben en situacions en què formar-se sol suposar un sobreesforç. “En situació irregular és més complicat tot, ja que no poden sol·licitar algunes ajudes de mínims com la renda garantida de ciutadania, i s’hi suma que conciliar és una dificultat per seguir els processos quan tenen criatures a càrrec, cosa que durant el mes de juliol, sense escola, ha costat més”, explica Sau.
A través de la participació al programa, que tot just ha acabat la segona edició d’aquest any, diverses dones han estat derivades a altres programes de Surt per mantenir-los el suport, així com a altres recursos de la ciutat segons les seves necessitats.
La tercera edició de ‘Ponts d’acollida’ començarà a meitats de setembre i preveu acompanyar una quinzena més de dones en procés d’intentar regularitzar la situació administrativa.