Skip links

Supervivents de tràfic per a l’explotació creen, a través de l’artteràpia, una desena de fanzines que s’exposaran a Barcelona

Supervivents de tràfic per a l’explotació creen, a través de l’artteràpia, una desena de fanzines que s’exposaran a Barcelona

“Ha estat una forma de canalitzar els nostres sentiments i transformar-los en un art”, defineix Angie. “M’ha servit per conèixer-me, trobar-me, trobar pau, trobar un horitzó, i veure que hi ha llum, que no tot és negre, i que del que sí que es negre, en pots crear coses boniques, que no penses que podries arribar a aconseguir”, afegeix. Ha estat la mentora del grup de dones participants en les sessions d’artteràpia del projecte HEAL, a través de les quals han creat una desena de fanzines, “una proposta artística que articula diverses tècniques i en què la història es construeix en el mateix procés de creació”, descriu Ángela Galán, terapeuta del grup.

L’artteràpia és una de les potes de HEAL, una iniciativa europea dirigida a facilitar la recuperació de dones víctimes de tràfic amb finalitat d’explotació, a través del desenvolupament de competències vinculades al mercat laboral, el suport psicològic i el treball en xarxa entre els diferents actors claus pels processos de recuperació.

Les participants a les sessions comparteixen amb sorpresa el fet d’haver-se sentit “còmodes” en un grup terapèutic. La proposta de treballar amb materials ha facilitat que “tot anés sortint de manera menys directa”. “El fanzine resulta ser una metàfora del procés d’artteràpia i de la vida també, pel que cada una de les dones té el seu propi projecte de fanzine, però és indivisible de les narratives que surten dins del grup i del que en elles mobilitza”, descriu Galán.

Trobar semblances en els processos de recuperació d’unes i altres ha permès, alhora, que  la vivència “d’estranyesa i solitud” disminueixi, segons detecta la terapeuta, per qui és “imprescindible que s’acullin aspectes creatius i resilients de les persones, encara més en aquelles que han viscut situacions traumàtiques, com és en el context del projecte HEAL“.

Angie valora que, tot i el temor que en un inici generava aquest procés en les dones participants, “ha estat una de les ajudes més grans brindades en el pla emocional”. “Ens ha permès expressar-nos a través de l’art, sense tantes paraules, i això permet deixar sortir les coses negatives transformant-les en belles obres, alliberant les nostres capacitats, sense tant dolor, alhora que aprenem que tenim coses meravelloses per aportar a la societat”, explica la mentora.

Els fanzines seran exposats a Barcelona a finals de juliol, en el marc dels actes entorn al dia internacional contra el tràfic de persones amb finalitat d’explotació. En el cas de l’explotació sexual, 9 de cada 10 víctimes són dones i nenes.

deixa un comentari