Trenquem amb els mites de l’amor romàntic
Trenquem amb els mites de l’amor romàntic
Som persones incomplertes que necessitem l’estima d’una altra per assolir la plenitud; busquem la mitja taronja. L’amor ho pot tot. Hi ha una única persona al món que ens pot fer feliç. Sentim gelos perquè estimem molt. L’amor fa patir. Si m’estima, farà allò que jo vull. Com que l’estimo, faig allò que vol. Són alguns dels mites de l’amor romàntic. Creences que descriuen una manera de concebre el món de les relacions sexeafectives entre persones. Aquestes idees limitants han esdevingut populars en el relat patriarcal, marca les vides i societats, i generen discriminació i violències masclistes.
El 14 de febrer se celebra el Dia dels Enamorats o Sant Valentí. Des de SURT abordem l’educació des de les relacions sexeafectives respectuoses, equitatives i lliures de violències masclistes, pel que oferim diversos recursos de sensibilització a la ciutadania:
El projecte europeu #EngagedInEquality en el que ha participat SURT amb alumnat i professorat de tres instituts catalans, i que va cloure el passat mes de gener, va culminar amb la realització de diversos vídeos creats i protagonitzats per adolescents que sensibilitzen la població vers les violències masclistes (la pressió estètica, l’lgbtifòbia, els prejudicis racials, i també les relacions violentes de parella). En són una bona mostra No és amor, que tracta sobre el control i els gelos i 3 tips per a una relació sana, càpsula en la que proposen alternatives òptimes: 1. Envolta’t de gent que et doni suport; 2. Sigues sempre tu mateixa; i 3. Respecta i confia.
El mateix projecte #EngagedInEquality també va generar una Maleta pedagògica per a la prevenció de les violències masclistes. S’hi qüestiona la masculinitat hegemònica mitjançant la implicació dels i les joves en l’eliminació de la violència masclista, especialment en les relacions.
D’altra banda, un altre projecte europeu en el que ens vam implicar a fons va ser el Play it For Change, que tenia per objectiu educar i sensibilitzar adolescents sobre els estereotips de gènere a través de la música. Amb el foment de l’esperit crític i l’empoderament de noies i nois, es proposà contribuir a la prevenció i erradicació de les violències masclistes que es van detectar en la fase de recerca a Catalunya.
Entre el material d’utilitat també destaquem el vinculat a les relacions sexeafectives entre persones LGBTI, en les que també hi ha un imaginari construït de mites que és font de malestar i/o violències masclistes. La guia Ampliar la mirada sobre les violències de gènere contribueix a desenvolupar una metodologia feminista d’atenció a la diversitat sexual i de gènere, alhora que inclou una caixa d’eines per a l’abordatge de les violències masclistes en el marc LGBTI.