Skip links

“La mentoria ofereix una abraçada simbòlica a les emprenedores quan es necessita energia per tirar endavant”

“La mentoria ofereix una abraçada simbòlica a les emprenedores quan es necessita energia per tirar endavant”

Edith Claros, Liss Torras, Anna Boixader, Isabel Rodríguez i Susana Sarmiento són algunes de les dones amb dilatada experiència en el món empresarial que comparteixen els seus sabers i experiències amb altres dones que estan en un moment més inicial del trajecte que suposa tirar endavant la seva pròpia iniciativa empresarial. Ens comparteixen com han viscut el darrer any de mentoratge que, si bé ha hagut d’adaptar-se a les condicions de la pandèmia, no s’ha frenat. 

“Tenir algú al costat que escolti, que acompanyi i amb qui compartir aquests dubtes et fa tirar endavant amb molta més empenta”

Un any enrere, a cada mentora se li van assignar dues o tres emprenedores a les quals oferir sessions individuals de suport, a més de participar en sessions de treball grupals. Liss Torras, concretament, va oferir una sessió de màrqueting al conjunt de les emprenedores novells. “El mentoratge és molt positiu per les emprenedores que comencen, sobretot, quan estan en un nou projecte, perquè en aquells moments hi ha molts dubtes i inseguretats i tenir algú al costat que escolti, que acompanyi i amb qui compartir aquests dubtes et fa tirar endavant amb molta més empenta”, valora arran de la seva experiència. “S’estableix una relació molt maca en les sessions de mentoratge”, afegeix. 

“Tenir algú de referència et reconforta i no et fa sentir tan sola en l’emprenedoria, que, a vegades, té un punt de solitud”

En el cas d’Anna Boixader, el que més remarca del seu paper com a mentora és l’acompanyament emocional. “Són molt valentes, perquè l’emprenedoria a vegades no és fàcil, però a dia d’avui amb la pandèmia, encara és una situació més complexa del que ja ho és de forma habitual”, planteja. “No només et dediques a l’emprenedoria, sinó que, a la vida -familiar, social, personal…-, tens molts fronts oberts, i tenir algú que et pugui ser de referència i que estigui al teu costat, que no et jutgi i t’acompanyi, et reconforta i no et fa sentir tan sola en l’emprenedoria, que a vegades té un punt de solitud”, explica. “La mentoria ofereix una abraçada simbòlica quan es necessita energia per tirar endavant”, sintetitza.

“Ens estem ajudant entre dones a tirar endavant i a superar tot el que hem de superar”

Susana Sarmiento també és mentora des de l’any passat. Va oferir un taller sobre xarxes socials a emprenedores novells i com aplicar-les a les seves empreses. També els ha aportat acompanyament individualitzat d’acord amb les seves necessitats específiques. “Si tens al costat una persona amb experiència quan estàs començant i t’orienta, et fa sentir més segura, i elles ja tenen continguts interessants, però a vegades necessites que algú et faci veure que el que estàs fent està molt bé”, explica. “Penso que les dones ens necessitem; amb la mentoria, entre nosaltres, ens estem ajudant, és sororitat, estem fent equip de dones; ajudes una altra dona a tirar endavant i a superar tot el que hem de superar les dones, especialment, en moments en què tenim criatures, en una societat que encara no entén que cuidar la gent amb qualitat és bàsic per tenir una societat millor: no es pot pensar només en el que dóna més beneficis econòmics”, remarca.

“He gaudit molt veient com no s’atura l’empenta i la iniciativa de les dones”

Isabel Rodríguez ofereix a les emprenedores novells del servei d’emprenedoria suport en finances. “La mentoria funciona segons les necessitats de cada projecte i pren formes diverses, com ara fer un pressupost de tresoreria, idees per plans de viabilitat o consells financers”, detalla. “Per les emprenedores és molt positiu poder comptar amb el  suport de dones que aporten experiència en un sector determinat, també els ofereix un punt de vista més ampli i diferent que pot contribuir a reafirmar el seu propi projecte i, a més a més, afegeix la sensació per les emprenedores que no es troben soles davant el repte d’empendre”, remarca. “He gaudit molt veient com no s’atura l’empenta i la iniciativa de les dones a qui he tingut la sort de fer el mestratge”, afegeix.  

“Les converses entre mentores i mentorades et porten a explorar llocs que no t’havies plantejat”

Edith Claros sintetitza la seva aportació com a mentora en “escolta i orientació”. “Solc fer treball col·lectiu, en què es nodreixen unes de les altres, tot i que també faig sessions individuals, que permeten a les emprenedores comptar amb una visió diferent, que els aporto des de la pròpia pràctica i experiència”, afegeix. “Les mentories les ubico en què es posin en acció, amb petits prototips, que permetin experimentar i des d’allà modificar el servei o producte que vulguin oferir i en ajudar a connectar-les amb els seus talents i amb les aportacions al seu entorn que poden fer a través de l’emprenedoria”, detalla. “Entre jo i les emprenedores novells es creen converses generatives, que fins i tot et porten a explorar llocs que no t’havies plantejat: hi ha un anar i venir en la relació que es genera en la mentoria”, valora.

deixa un comentari