“La CoAgenda aporta una panoràmica de les opcions de l’ESS”
“La CoAgenda aporta una panoràmica de les opcions de l’ESS”
La Covid-19 ha obligat a reformular ritmes i maneres de fer, però no ha aturat l’activitat de l’economia social i solidària a Barcelona. Així es pot veure a la CoAgenda, amb més de 800 activitats publicades en el que portem d’any. “La pandèmia ha fet que les urgències en relació a la viabilitat deixin en un segon terme l’atenció a la comunicació, però tot i així enguany hem comptat amb més participants que l’any passat”, destaca Meritxell Carbó, tècnica de la CoAgenda, un servei d’InnoBa. Tot i les “múltiples dificultats” dels darrers mesos, Carbó observa que les organitzacions valoren com enxarxar-se resulta una bona estratègia per guanyar visibilitat. També, remarca que hi ha moltes persones fent economia social i que “no en són conscients, perquè no coneixen aquest món”. “Quan el coneixen, quan hi entren de manera conscient, els agrada molt veure de què són part”, afegeix.
Què entra dins del ventall d’iniciatives d’economia social i solidària?
Parlem de pràctiques econòmiques que busquen la satisfacció de necessitats de les persones. Són projectes que tenen un fort impacte positiu en la comunitat, perquè busquen el bé comú. També es tracta d’iniciatives que paren atenció al mediambient i a la perspectiva de gènere. Fomenten la intercooperació i el model de governança, la manera de prendre decisions, és horitzontal. El que coneixem més de l’economia social i solidària (ESS) són les cooperatives, però el que importa no és la forma jurídica. El que importen són els criteris de l’activitat que es desenvolupa, quina és la teva missió, com t’estàs organitzant i també que sigui col·lectiu el projecte. Per exemple, comptem amb grups de criança, que com a forma jurídica són associacions.
Quin paper juga l’InnoBA davant el panorama de l’ESS a Barcelona?
L’Ajuntament de Barcelona va fer el Pla d’Impuls de l’ESS per enfortir aquest teixit de la ciutat. Una de les accions va ser fer un equipament municipal de referència en ESS i innovació socioeconòmica, que és InnoBA, innaugurat ara farà dos anys, el novembre de 2018.
La CoAgenda és un dels serveis que ofereix. Què aporta?
És una plataforma web pensada com a eina col·laborativa del que està passant en economia social i innovació socioeconòmica a l’àrea metropolitana de Barcelona. Es proposa donar resposta a tres necessitats: donar visibilitat a les activitats, serveis i recursos de les organitzacions de l’ESS, i també del que s’està fent des de Barcelona Activa i l’Ajuntament de Barcelona. És un espai col·laboratiu pensat per què qualsevol persona es faci una idea de què hi ha en economia social i solidària a la ciutat. Per això cal que les organitzacions hi estiguin implicades. També es proposa captar necessitats de la ciutadania i les tendències més innovadores. La CoAgenda permet fer un tastaig. I un tercer objectiu és ser un punt de dinamització d’activitats. Amb la Covid moltes s’han hagut de reformular i estem veient cap on anar.
Hi ha reptes de cara a assolir aquests objectius?
Fidelitzar les organitzacions que han participat de la CoAgenda seria un repte i alhora donar-la a conèixer a les que no saben què és, per ampliar el potencial d’aquesta eina col·laborativa. Des de gent dedicada a la comunicació amb valors o al cohousing a les cures o el sector energètic. Hi ha molta diversitat. A la ciutadania li aporta una panoràmica de les opcions de l’ESS. I ara hi publiquen una setantena d’organitzacions però aspirem que siguin moltes més, perquè amb el volum que hi ha a Barcelona podríem arribar a ser 200 perfectament.
Detectes que els cops que implica la pandèmia està tenint un cost, també, en la visibilitat de les iniciatives d’ESS?
Al revés! La situació és una oportunitat per créixer. Les dinàmiques de l’ESS de manera natural es van fent en plena crisi. Ho veiem amb la solidaritat veïnal. Amb l’exemple de les mascaretes es veu molt clar. S’han donat unions davant les dificultats. Aquí l’InnoBA ens trobem amb gent que durant la primera onada van detectar coses necessàries i que ara han vingut a buscar suport per desenvolupar la iniciativa en clau emprenedora. La necessitat ha fet crear iniciatives. Això no treu, però, que el que ja estava constituït les estigui passant magres. Hi ha casos en què no s’han perdut llocs de treball, però sí que s’han pres decisions col·lectives doloroses, com reduir jornades a tothom.
Per publicar:
A través de la web de la CoAgenda es pot omplir un formulari amb l’activitat que es vulgui publicar .
Per qualsevol dubte: coagenda@barcelonactiva.cat
Properes activitats:
Fira d’economia social i solidària de Catalunya
Nova guia de recursos per accelerar la recuperació econòmica