“Teníem tan interioritzat el rol que ocupàvem com a dona o home que el fèiem, inconscientment, extensiu en el nostre rol d’educadores”
“Teníem tan interioritzat el rol que ocupàvem com a dona o home que el fèiem, inconscientment, extensiu en el nostre rol d’educadores”
“Hem pres consciència del rol que, com a dones i homes, ocupàvem dins del nostre propi univers familiar i, alhora, com aquest rol que teníem tan interioritzat, el fèiem, inconscientment, extensiu en el nostre rol d’educadores i educadors. La formació amb Surt ha suposat, d’entrada un canvi a nivell personal, i, a continuació, un canvi en la nostra forma de situar-nos davant les noies i els nois del centre, al poder incloure la perspectiva de gènere que, en alguns aspectes, no contemplàvem”. És la valoració que comparteix, amb uns mesos de perspectiva, una de les educadores que ha participat en la formació que Surt ha impartit a professionals de Centres residencials d’acció educativa (CRAE).
La formació s’emmarca en el projecte europeu Alternative future towards the empowerment of children victims of violence in alternative care through a gender sensitive and child-centred capacity building programme for professionals, coordinat per l’entitat. L‘objectiu del projecte és donar suport i facilitar eines a les professionals per millorar la intervenció amb els i les joves.
L’Eurochild estima que entorn a 1 milions de nois i noies es troben sota responsabilitat pública al conjunt de la Unió Europea. Tot i que la majoria de països consideren destinar les menors a una institució com a últim recurs, el nombre de nens i nenes en recursos residencials (CRAES) és estable, i fins i tot, augmenta en alguns estats europeus.
Les repercussions de la violència contra nenes i nens danya, no només el present, sinó les aspiracions i oportunitats de futur. A causa de les experiències traumàtiques de violència, la salut emocional i l’autoconcepte dels nois i les noies que viuen en CRAES poden veure’s minvats. Les educadores dels centres residencials de joves tutelades són apreciades com a agents clau en la recuperació, la prevenció de noves relacions violentes i l’acompanyament en l’empoderament de les joves per construir-se un futur lliure de violència.
A principis de juny, ha tingut lloc un seminari per teixir aliances i fomentar l’intercanvi de coneixement entre professionals de Bulgaria, Escòcia, Alemanya, Austria i Itàlia, al costat de les professionals de Surt, al capdavant del projecte. La trobada ha permès compartir i valorar la implementació de les accions de suport per a l’empoderament de nois i noies tutelades desenvolupades en els darrers mesos als centres que participen al projecte.