Skip links

El projecte ASSIST obre les portes a experiències de suport mutu entre dones supervivents de tràfic per a l’explotació sexual

El projecte ASSIST obre les portes a experiències de suport mutu entre dones supervivents de tràfic per a l’explotació sexual

No ha de ser tractat com un fenomen aïllat, sinó com una forma de violència contra les dones: és la base per abordar l’acompanyament a les supervivents de tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual que ha sostingut el projecte ASSIST i una de les premises que s’ha remarcat en la jornada de tancament d’aquesta iniciativa europea, en què Surt ha participat des de Catalunya en col·laboració amb Sicar.cat i al costat de les entitats ICI d’Irlanda, SOLWODI d’Alemanya, JustRight d’Escòcia i BeFree d’Italia. 

Al llarg del projecte, una desena de dones supervivents de tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual han estat acompanyades per avançar cap a l’autonomia en la societat d’acollida, s’han creat materials informatius en diversos idiomes sobre els drets i recursos existents per a les dones víctimes d’aquest delicte i s’ha iniciat un programa d’acompanyament entre iguals. 

Per ara, ha comptat amb la participació de dues mentores, supervivents de tràfic d’éssers humans que es troben en una fase més avançada dels seus processos d’autonomia, i amb quatre mentorades, que han rebut suport a l’hora de buscar cursos formatius i, han intercanviat experiències i han creat un espai de confiança en què donar cabuda i compartir preocupacions, pors i reptes davant la integració social en el territori. 

“Hem viscut coses similars i ens entenem millor l’una amb l’altra, pel que ha estat una experiència molt bona i m’agradaria poder seguir ajudant altres dones”, valora una de les mentores. 

L’altra dona que ha participat com a mentora en el projecte remarca com el racisme social i institucional suposen una barrera principal en el camí de les supervivents de tràfic de persones. “Moltes dones que arriben al territori, amb poc coneixement de la llengua i molts cops sense veure reconeguts els estudis previs, per la dificultat en l’homologació, allunya encara més les supervivents del sistema d’ajudes i recursos socials i fa que moltes sentin que no podran obtenir una feina ni seguir millorant el seu perfil professional”, explica. Per això, ella, que actualment està estudiant, es proposa ajudar a que altres dones puguin “confiar i assolir els seus objectius”. 

“La mentoria resulta una experiència pilot que obre la porta a noves iniciatives de suport mutu i d’acompanyament entre iguals, que contribueixin a millorar els processos de recuperació i autonomia de les dones ateses per Surt”, explica Laura Parés, tècnica del projecte.

Segons ha xifrat Eva Dimovne Keresztes, representant de la Comissió Europea, durant la jornada de tancament del projecte ASSIST, nou de cada deu víctimes de tràfic per a l’explotació sexual són nenes i dones, víctimes d’una greu vulneració de drets humans que mou 30 bilions d’euros, ha estimat. Les desigualtats que afecten la vida de les dones arreu fa les migrades especialment vulnerables al tràfic de persones. 

“No podem donar suport a les dones víctimes de tràfic d’éssers humans si no posem les supervivents al centre dels serveis d’atenció i integració”, ha reclamat Malaika Oringo, supervivent de tràfic de persones, participant en la jornada de tancament de l’ASSIST. 

deixa un comentari