Coresponsables d’aturar les #ViolènciesMasclistes
Coresponsables d’aturar les #ViolènciesMasclistes
La Fundació Surt llança la campanya de sensibilització “Coresponsables d’aturar les violències masclistes“, en el marc de les accions per commemorar el 25-N, dia internacional per l’eradicació de la violència masclista.
A través de les xarxes socials de l’entitat, es difondran 10 de les mesures i accions detectades com a claus per superar les violències masclistes, condicionants de la qualitat de vida de les dones i, arribades a l’extrem, concretades en feminicidis.
La campanya trenca amb la tendència a focalitzar en les dones -en el seus actes individuals- la responsabilitat de superar la violència masclista. És el que trobem, per exemple, en les campanyes que es dirigeixen a fomentar les denúncies, sense que hi hagi canvis en el procediment per garantir protecció ni incorporar alternatives a la denúncia per aconseguir-la; o el que veiem en les campanyes dirigides a les joves per animar-les que no aguantin actituds violentes, quan els programes de prevenció i la coeducació no els arriben de manera universal per atorgar-los eines que permetin identificar els símptomes (violències de baixa intensitat) d’una relació no equitativa.
Pel contrari, Surt promou una mirada sobre l’eradicació de la violència masclista que la situa com a responsabilitat col·lectiva per, en darrer terme, assolir una societat equitativa i solidària. La justícia de gènere és l’escenari oposat a la desigualtat de gènere estructural, que es manifesta, fins avui, en l’esfera personal, econòmica, comunitària i política, esferes sobre les quals l’entitat intervé amb els programes d’acció social i recerca feminista que desenvolupa.
Per això, els missatges de la campanya interpel·len diversos agents socials, amb capacitat (en diferent mesura) de transformar l’escenari, ja sigui des del dia a dia, a través de prendre consciència de les posicions de poder desiguals entre dones i homes i canviar la manera de relacionar-se, des de les polítiques públiques, compromeses amb l’equitat de gènere en tot àmbit d’acció, o des de l’exercici professional sensibilitzat i capaç d’aplicar perspectiva de gènere, en àmbits com la justícia o els mitjans de comunicació.
L’objectiu de la campanya és contribuir a fer visible i reivindicar que superar l’escenari de violències masclistes -de les socialment més tolerades i invisibles a les extremes, com les agressions sexuals i els assassinats- no és un combat d’àmbit privat i que hagi de carregar-se a esquenes de les dones, sinó que és un repte social davant del qual tothom té responsabilitat i marge de maniobra per transformar, en clau de justícia de gènere.