Skip links

“Comptar amb una persona experta fent-te de mirall, ajuda molt a construir de manera aterrada el projecte”

“Comptar amb una persona experta fent-te de mirall, ajuda molt a construir de manera aterrada el projecte”

Crear “un espai artístic de confluència” és el projecte personal que Anaïs Pineda ha aterrat en forma d’empresa al barri de Sant Andreu. És una de les emprenedores acompanyades pel servei d’emprenedoria de Surt, amb el suport del programa Incorpora i Emprèn Cat, que li ha permès traduir la seva idea a un negoci amb viabilitat. Fa uns mesos que hi ha artistes instal·lant-se per fer coworking al local i serà la setmana vinent quan l’altra pota de la seva iniciativa, els tallers d’art, s’obrin a qui tingui interès en aprofitar la creació plàstica com a eina per explorar i guanyar benestar.  Al capdavant d’Slowart.bcn, Pineda dinamitzarà les activitats de l’espai, a més d’exercir-hi com a formadora i artterapeuta. L’emprenedora concep les activitats artístiques que programarà com una oportunitat per fer que l’art “arribi a totes les persones”.

En quin moment busques suport del servei d’emprenedoria? 

Estava treballant de mestra especialitzada en arts plàstiques, vaig decidir deixar-ho per tirar endavant el meu projecte. Feia uns deu anys que havia participat en un programa de Surt i em va venir al cap que potser podia ser una opció per donar-me un cop de mà. La necessitat principal era comptar amb finançament i fer pla d’empresa, aterrar la proposta. Una cosa és la idea que tens, l’altra és baixar-la a la realitat. Comptar amb una persona experta que et pot anar fent retorn, fent-te de mirall, ajuda molt a construir de manera aterrada el projecte. Fins que he pogut pujar la persiana del local, han estat uns 9 mesos. Com una gestació. 

La solitud de l’emprenedoria és una dificultat o barrera que moltes emprenedores coincideixen a destacar. T’hi has trobat?

Estar sola davant d’això és dur. Però és la segona vegada que impulso un projecte. El primer cop va ser en format associació amb uns amics. Aquest cop tenia clar que ho volia fer jo sola. Feia anys que hi donava voltes per poder impulsar els meus valors. La força d’impuls la tenia bastant activada. A més de les tutories al servei d’emprenedoria, vaig participar en sessions d’emprenedoria feminista i sostenibilitat, aquí Surt, i també he pogut contactar amb altres artesanes, veure com arranquen el seu projecte, i això és interessant. Fer xarxa amb el barri és una cosa que estic fent ara que estic ubicada. 

Què et queda pendent? 

Al juny vaig començar a presentar el projecte al barri amb unes portes obertes, a l’estiu he fet tallers infantils i la setmana vinent comença la programació regular. Mentrestant, han vingut artistes i s’estan instal·lant al local. La part de coworking ja està pràcticament plena i això és la meitat de la sostenibilitat del projecte. L’altra meitat és la gent que participi als tallers, i això començarà ara. 

Aquest projecte, a més de respondre a la teva motivació, respon a una necessitat, a un buit, que detectes que cal omplir? 

Penso que l’art s’ha anat allunyant de la gent. Es té la sensació que l’art és pels artistes, i la meva experiència és que l’art és per tothom, que és una experiència molt nutritiva i saludable. La meva finalitat és poder retornar l’art al seu lloc: al dia a dia, al procés més que al resultat, a tot el que desperta a les persones, a com pot ajudar-te a trobar equilibri, benestar, a despreocupar-te, a relaxar-te, a conèixer-te. L’art s’ha anat col·locant en un lloc de privilegiats i no ha de ser així. Totes som creadores per naturalesa. 

deixa un comentari