Skip links

“Cal avançar en propostes que empoderin i no estigmatitzin”: Surt reclama al Parlament una renda bàsica efectiva per eliminar la pobresa

“Cal avançar en propostes que empoderin i no estigmatitzin”: Surt reclama al Parlament una renda bàsica efectiva per eliminar la pobresa

La directora general de Surt, Sira Vilardell, ha comparegut aquesta setmana al Parlament de Catalunya per valorar el funcionament de la renda garantida de ciutadania (RGC) i exposar quines millores pot introduir aquest subsidi. Ha estat durant la ponència sobre la proposició de llei de modificació de la Llei 14/2017 de la renda garantida de ciutadania RGC.

Així mateix, ha estat convidada a la comissió de treball de la Ponència de Proposició de llei de modificació de la Llei 14/2017, de la renda garantida de ciutadania, per explicar què pot aportar el Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal. Vilardell és una de les membres del consell assessor de l’Oficina del Govern que lidera el procés. 

La directora de Surt ha recordat que incialment es va plantejar la RGC com una ajuda econòmica que “apuntaria cap a la universalitat”, però que, a la pràctica, ha resultat ser un subsidi amb una cobertura “molt insuficient”; que deixa a l’estacada una àmplia quantitat de persones en situació de pobresa i exclusió. “Deixa fora moltes de les persones que haurien de poder accedir a aquest dret”, ha denunciat.

Vilardell ha remarcat que hi ha moltes persones en condicions d’alta precarietat que no poden justificar les situacions en què es troben davant l’administració que ha d’avaluar si són o no mereixedores de l’ajuda econòmica i, també des de Surt, es detecta que moltes persones ja ni es plantegen intentar fer el tràmit per accedir a la prestació, en veure’s el volum de requisits que se sol·liciten com un mur infranquejable. “Cal flexibilitzar els criteris d’accés, simplificar la burocràcia i reduir el temps de resposta a les persones”, ha defensat Vilardell. 

Entre les accions bàsiques per millorar l’accés a la RGC, Surt proposa que s’habilitin més punts d’acompanyament a les persones “Veiem que si no és de manera presencial i propera, moltes persones ni intenten accedir a una ajuda a la qual tenen dret, perquè saben que trobaran traves d’accés”, ha plantejat la directora de l’entitat.

Sigui implantant una renda bàsica universal després de la prova pilot en què s’està treballant la proposta, o bé construint una altra eina, Vilardell ha defensat que urgeix comptar amb una  fórmula efectiva capaç d’acabar “amb una pobresa que és estructural i que no s’atura”.

“Tenim eines que no han donat suficientment resposta a la situació de vulnerabilitat de moltes dones, s’està donant una cobertura molt baixa, hi ha moltes dificultats d’accés i estigmatitza les dones, perquè fa que hagin de passar per tràmits i qüestionaments per justificar com en són de pobres per poder accedir al que són drets”, ha denunciat Vilardell per qui, “més enllà de la revisió tècnica”, el que cal fer és “una revisió política de la renda garantida, per avançar cap a la universalitat, cap a propostes que empoderin, transformin i no estigmatitzin”.

En les intervencions al Parlament, Surt ha defensat que és important “obrir nous escenaris” que eliminin condicionalitats i requisits i garanteixin l’accés a drets, actualment, amb les fórmules vigents, massa desprotegits.

deixa un comentari