Surt activa un servei per facilitar l’accés a drets socials i econòmics a dones en situacions de pobresa i exclusió
Surt activa un servei per facilitar l’accés a drets socials i econòmics a dones en situacions de pobresa i exclusió
Amb la finalitat de facilitar l’accés a drets socials i econòmics a dones en situació de pobresa o exclusió social, Surt posa en marxa el Servei d’Empoderament en Drets Econòmics i Socials (SEDES). El programa anirà desplegant diversos eixos d’acció, com ara assessorament i orientació jurídica, acompanyament en la tramitació de prestacions i tallers i activitats grupals dirigides a informar sobre drets i accés a prestacions i ajudes, així com a la capacitació per fer tràmits online de manera autònoma.
El programa SEDES es dirigeix a dones en situació de pobresa i exclusió social i al seu entorn socioafectiu proper. Acull majoritàriament a participants d’altres programes de l’entitat, com el SADI, l’Obrint Portes o el SIARE, tot i que també està obert a dones no vinculades a Surt i que requereixin el suport. Poden ser derivades des d’altres recursos o serveis, o bé poden fer elles mateixes la demanda a Surt. Per ara, la primera activat que ofereix el SEDES és el Servei d’Orientació i Assessorament Jurídic, que permet ampliar l’atenció jurídica que ja ofereix Surt a les participants en els seus programes.
“L’esclat de la pandèmia genera una situació de crisi social i sanitària que supera en gran mesura l’impacte registrat durant la darrera crisi econòmica iniciada a 2008, amb conseqüències especialment severes per aquelles persones que ja es trobaven en una situació de major vulnerabilitat i hem pogut veure de primera mà com s’han donat també situacions de vulneració i privació de drets en que moltes dones, i especialment dones migrades, s’han vist immerses sense cap tipus de protecció ni mitjans per donar-hi resposta”, explica la tècnica de l’àrea d’empoderament econòmic i responsable del projecte SEDES, Ruth Garcia, sobre el context que dona peu a aquesta iniciativa de Surt.
A més, exposa Garcia, les situacions de risc en què s’han trobat les dones “s’han vist agreujades pel desconeixement que tenen, en gran part dels casos, sobre la legislació existent i el seus drets, així com per la situació d’indefensió i desprotecció pel fet de trobar-se moltes d’elles en una situació d’irregularitat administrativa”.
Si bé hi ha situacions que no resulten noves per a les professionals que els donen suport, sinó que “formen part de desigualtats prèvies que responen a múltiples eixos d’opressió”, Garcia explica que es planteja ara la necessitat de “reforçar els serveis d’orientació i assessorament jurídic que ja realitzàvem i vertebrar de forma sòlida i transversal la perspectiva de drets en els diferents programes, amb l’impuls d’una proposta concreta destinada a empoderar i fer efectius els drets econòmics i socials de les dones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social”.
De fet, el projecte SEDES parteix de les necessitats verbalitzades per les dones a través de l’atenció directa en els diferents programes de l’entitat i el servei d’orientació jurídica de Surt i es planteja com una proposta “flexible i ajustada a les demandes de les dones”, a partir de la seva participació. “Adopten un paper protagonista en aspectes com l’elecció dels àmbits i ajuts que vulguin explorar”, detalla la responsable del projecte, i, a partir de la seva participació, es pretén “afavorir el seu empoderament i el seu paper com a subjectes de drets”, afegeix.