Skip links

Una desena de dones posen cara a l’empoderament

Una desena de dones posen cara a l’empoderament

“Guanyem la vida, ens empoderem” és el missatge que la Fundació Surt es proposa visibilitzar a través de recollir l’experiència d’una desena de dones que han protagonitzat processos d’empoderament. Obrint Portes, Programa de Reincorporació al Treball, projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, Sororitat Trans* o la Xarxa de Mentores, són alguns dels programes que les han acompanyat per adquirir eines, ampliar l’autonomia i prendre decisions amb més consciencia sobre la pròpia trajectòria vital.

L’empoderament és l’eix vertebral de l’activitat de Surt. D’acord amb la metodologia que diferencia l’entitat, el model d’empoderament és un model holístic i facilita una visió integral de les dinàmiques personals i professionals. Es concep com un cicle dinàmic, de retroalimentació sistemàtica, que facilita la construcció de capacitats i competències, en un procés en què les dones són agents actives del seu futur. “Visibilitzar els resultats de fer un procés d’empoderament, en la quotidianitat de les dones, és el que ens proposem amb la campanya, que possibilita aterrar un concepte que cada vegada sona més però que no sempre s’utilitza per parlar d’una mateixa realitat”, planteja Sira Vilardell, directora general de Surt.

La metodologia d’empoderament, segons ha conceptualitzat i duu a la pràctica Surt, s’estructura en quatre “moments”: parteix de l’exploració vital del passat i el present, per treballar expectatives, motivacions, valors i creences, rols i patrons; explora l’entorn per identificar els elements clau del context, els obstacles i les oportunitats, tant en relació al context vital com al context social. Analitza les diverses esferes vitals de la persona i identifica como se situa davant cada una, el grau de satisfacció i els objectius de canvi que es proposa; recupera recursos, a partir d’identificar capacitats i competències personals extretes de les pròpies experiències vitals i professionals, per posar-les en valor i construir, així,  una imatge pròpia realista i positiva; defineix el propi projecte vital i professional com a estratègia de projecció, experimentació i presa de decisions, en el present i cap el futur, a partir de les capacitats i competències recuperades i adquirides en el procés.

Les càpsules de testimonis sobre l’empoderament sota el lema “Guanyem la vida, ens empoderem” es publicaran fins a final d’any. “Hem d’agrair molt la col·laboració a les dones que posen cara i experiència al concepte ‘empoderament’; que permeten veure a través del seu testimoni de què parlem quan parlem d’empoderar-nos; que ens ajuden a intuir la capacitat transformadora de les nostres pròpies vides; que comparteixen el valor d’iniciar processos d’empoderament per guanyar més vida”, valora Vilardell.

Leave a comment