Surt lidera un projecte europeu per abordar les violències viscudes per persones LGTBI a través d’una metodologia feminista
Surt lidera un projecte europeu per abordar les violències viscudes per persones LGTBI a través d’una metodologia feminista
Com podem adaptar els serveis d’atenció a les necessitats de les persones LGTBI, en la seva diversitat? Com afecten els rols de gènere a les manifestacions específiques de violències viscudes per les persones LGTBI? Com podem abordar les violències cap a les persones LGTBI sense perdre la centralitat de l’enfocament de gènere i protegint els avenços i les conquestes del moviment feminista respecte a les polítiques de dones?
Per fer una primera aproximació a aquestes qüestions, el projecte europeu Look Wide, coordinat per Surt, pretén ampliar la mirada sobre les violències per motiu de gènere, analitzar les violències viscudes per les persones LGTBI i dissenyar una metodologia d’atenció amb perspectiva feminista.
“Les polítiques LGTBI comparteixen l’arrel amb les polítiques d’igualtat entre homes i dones, ja que totes dues tipologies sorgeixen de la necessitat de pal·liar les discriminacions que es deriven del sistema de gènere”, expliquen Míriam Solá i Laura Sales, responsables tècniques del projecte. “El repte que ens plantegem és aproximar-nos a respondre com ens ho podem fer per conjugar el desplegament d’un model emergent d’atenció a la diversitat sexual amb la consolidació de la metodologia feminista d’abordatge de les violències masclistes cap a les dones, en tant que dones”, detallen.
El projecte serà un pas més en un context català que ha estat pioner en el desenvolupament d’un marc feminista d’anàlisi i intervenció davant les violències masclistes, que travessa el marc normatiu i es concreta en una xarxa de suport desplegada arreu del territori. En els darrers anys, també s’ha avançat amb el desplegament normatiu innovador pels drets de les persones LGBTI.
Look Wide, que es desenvoluparà en 2018 i 2019, en col·laboració amb entitats d’Alemanya, Grècia, Hongria i Itàlia, inclourà una recerca, l’elaboració d’una guia d’atenció, la formació a professionals de serveis de violència i no-discriminació, accions de sensibilització i empoderament dins els serveis, seminaris internacionals d’intercanvi de bones pràctiques i una jornada internacional de cloenda a Barcelona. Aquesta setmana, la capital catalana acollirà la primera trobada de les entitats europees sòcies del projecte.