Surt elabora una guia per prevenir i respondre a l’assetjament masclista a l’entorn laboral
Surt elabora una guia per prevenir i respondre a l’assetjament masclista a l’entorn laboral
Surt publica una guia amb eines per prevenir, detectar i abordar l’assetjament masclista als entorns laborals, tot posant al centre l’acompanyament, la recuperació i la reparació de les víctimes. La guia, fruit del projecte europeu Teamwork i feta en col·laboració amb l’advocada Joana Badia, atén les diverses formes d’assetjament en l’àmbit laboral que resulten de l’estructura patriarcal: l’assetjament per raó de sexe, l’assetjament sexual, la discriminació per raó d’embaràs o maternitat i l’assetjament per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
L’assetjament masclista a l’entorn laboral constitueix una greu vulneració dels drets fonamentals i atempta contra el dret a la llibertat,
la igualtat, la intimitat, la dignitat, la no-discriminació per raó de sexe, la seguretat, la salut i la integritat física i moral, i la normativa actual estableix el deure de les empreses i organitzacions de desenvolupar eines específiques de prevenció i resolució de casos d’assetjament.
“En ocasions no resulta fàcil aplicar les eines desenvolupades d’una forma eficaç i justa, posant al centre els drets i necessitats de les víctimes d’assetjament i aquesta guia sorgeix de la necessitat de facilitar eines pràctiques a professionals d’empreses i organitzacions que volen dedicar esforços a millorar internament les formes de prevenció, detecció i abordatge de l’assetjament”, explica Alba Elvira, coordinadora de projectes de recerca de Surt.
La guia “Claus per a un abordatge feminista de l’assetjament masclista a l’àmbit laboral” inclou un marc conceptual sobre les
violències masclistes en l’àmbit laboral i sobre els diferents àmbits en què cal posar esforços com a organització: la prevenció, la detecció, la resolució, la reparació i el seguiment i l’avaluació. També incorpora un apartat on es resumeixen alguns aspectes fonamentals a tenir en compte en la implementació dels protocols contra l’assetjament masclista en l’àmbit laboral.