Skip links

Primera trobada del Chams a Tànger

Primera trobada del Chams a Tànger

En la línia de Recerca sobre gènere i exclusió social, la Fundació Surt està participant al projecte Chams 2024-2025 com a asserora en gènere. El projecte transnacional està coordinat pel Casal dels Infants (Barcelona) i en som partners junt a l’Association Amna (Marroc), Fundació Idea (Barcelona), Fundació de l’Esperança de la Fundació la Caixa (Barcelona), amb el suport de l’Agència Catalana per al Desenvolupament,

El projecte Chams treballa per la visibilització i promoció dels drets de les nenes i joves migrants entre Tànger i Barcelona, i neix de les realitats de les vulneracions de drets i de les necessitats molt específiques de les nenes menors i joves en situació de violència i desprotecció al Marroc i a Catalunya.

Chams proposa, a més, un procés en el qual les noies siguin protagonistes del seu itinerari i d’un procés d’investigació-acció per partir de la veu i de la percepció que tenen del seu itinerari realitat i context; també de tot allò que concerneix els professionals i les entitats per entendre millor el context i proposar vies que redueixin les mancances en l’atenció de les noies menors i joves.

Connexió Catalunya-Marroc

El 19 i 20 de novembre de 2024, l’Associació Amna, entitat feminista de defensa de drets de les dones i infants en situació de violència ubicada a Tànger, va acollir la primera trobada del “Chams”, on es van desplaçar totes les aliades estratègiques per participar a unes jornades dinàmiques. L’objectiu principal va ser que diferents professionals de recursos residencials de Barcelona i Tànger puguessin compartir experiències i teixir aliances, per una banda i per l’altra, conèixer les joves usuàries del recurs residencial del soci local de Tànger, Amna, per explorar els seus punts de coincidència en les necessitats, interessos i sabers sobre la violència masclista.

La trobada es va destinar, especialment, a l’anàlisi de la realitat de les persones que ofereixen atenció a les joves. En primer lloc, es va cartografiar el punt de partida de les professionals a través de la projecció d’un documental i, del posterior debat, es van identificar els conceptes més importants per a poder entendre les situacions narrades al film. Aquestes reflectien de manera fidedigna la realitat que elles han de fer front en la seva pràctica professional. Del conjunt de conceptes apuntats, es van escollir uns quants considerats capitals en l’anàlisi per construir conjuntament definicions in situ, a través de l’intercanvi de vivències en petits grups i la posterior posada en comú, on s’anaven afegint capes de dificultat i assenyalant els buits. Delimitar-los, va servir per poder aprofundir l’endemà sobre les dificultats que les joves es troben abans, durant i després de passar pel recurs residencial.

Una vegada ubicat el marc, es va cavil·lar sobre els obstacles que les professionals es troben a l’hora d’acompanyar-les, classificant els obstacles de major a menor grau. Tot això va servir per encetar diferents fils sobre què tirar. Es van constituir els nuclis on orbitaran les posteriors sessions; es farà zoom a tot el recollit per comprendre les diferents imbricacions i oferir elements per millorar l’acompanyament.

La de Tànger va ser la primera trobada presencial de les tres previstes- Les dues restants, una serà a Barcelona durant l’abril o el maig i l’altre a Tànger a finals de juliol de 2025.

deixa un comentari