Empoderament personal
L’àrea d’empoderament personal pretén acompanyar les dones en el procés d’identificació i reivindicació dels seus drets. Pretenem contribuir a desenvolupar una vida lliure i triada, en què les dones puguin desenvolupar-se a partir de conèixer i enfortir les seves capacitats com a subjectes protagonistes i gestores dels seus processos vitals, la seva autonomia i els seus lideratges.
La socialització de gènere fa que, sovint, les dones ens construïm i ens valorem a partir de la mirada d’altres, més que no a partir de la nostra pròpia. La metodologia d’empoderament de Surt pretén retornar la mirada a una mateixa, a partir de posar el focus en l’equitat de gènere, per desplegar criteris propis sobre les nostres vides, la nostra pròpia manera d’estimar-nos i d’estimar les altres persones i, sobretot, el nostre recorregut vital, que inclourà la nostra autonomia econòmica, relacional i afectiva.
Programes
El projecte Xarxa de Mentores, és un projecte del SIARE ( Servei Integral d’Atenció, Recuperació i Empoderament) dirigit a totes les dones que han viscut situacions de violència masclista i que pretén contribuir al seu procés de reafirmació i autonomia, a través de potenciar les seves competències, recuperant recursos personals i convertir-se en referents i mentores d’altres dones que es troben en situacions més inicials de recuperació.
Sirga és un recurs d’acollida per atendre i acompanyar processos de recuperació de les violències masclistes i de gènere.
Les persones que arriben a un recurs d’acollida després d’haver viscut situacions reiterades de violència, en moltes ocasions interseccionen moltes altres problemàtiques derivades d’aquestes violències masclistes però també del sistema de distribució material injust en base a criteris culturals i identitaris d’exclusió. Per aquest motiu, per nosaltres, atendre voldria dir entendre i acceptar el que aquesta persona és i les eines que ha desenvolupat per arribar fins el moment en que s’ha creuat amb la possibilitat d’accedir al nostre recurs. Acompanyar a la persona implica escoltar cap a on vol dirigir el seu canvi, en cas de voler-ho fer, i proporcionar eines pel mateix, tot respectant les seves eleccions.
Per aquest motiu entenem que el procés de recuperació constitueix un dels objectius principals que acompanyem les professionals que formem part de Sirga. Aquest és el conjunt d’estratègies i eleccions materials i vitals que porta a terme la dona acollida per tal de donar sentit i trobar eines personals per a anar fent desaparèixer les repercussions negatives de la violència patida. Des de Sirga, entenem aquests procés des del respecte i la comprensió davant els significats que cada persona atesa pot donar a aquest procés de recuperació i quines són les eines o els itineraris que vol portar a terme per assolir-lo.
El SIADs, Servei d’Informació i Atenció a les Dones, és un punt de referència per a les dones i pel col·lectiu LGTBI dels municipis. Des de la Fundació Surt oferim serveis d’atenció psicològica individual i grupal a dones i les seus fills i filles, així com serveis d’assessoria jurídica a diversos SIADs del territori com ara:
- SIAD del Prat de Llobregat
- SIAD de Santa Perpètua de Mogoda
- SIAD de Badalona
- SIAD de Salt- Gironès
- SIAD d’Olesa de Montserrat
- SIAD del Consell Comarcal de l’Alt Empordà
Cofinançat per
El Servei de Famílies Col·laboradores (SFC) és un servei municipal d’atenció a famílies de Barcelona amb dificultats de xarxa social, familiar o econòmica que, per diferents circumstàncies i de manera temporal, no poden atendre els seus fills i/o filles. És un recurs preventiu complementari de les funcions parentals i marentals per evitar que determinades situacions de risc esdevinguin irreversibles en la relació familiar amb els infants. El SFC intervé per ajudar a famílies que puntualment no poden fer-se càrrec del seu nen i/o nena, trobant unes persones (família col·laboradora) properes perquè tinguin cura dels i de les menors en aquests períodes de necessitat.
Cofinançat
El Servei d’Atenció Socioeducativa (SAS) de l’Agencia per a l’Abordatge Integral del Treball Sexual és un servei públic municipal especialitzat en l’atenció a dones i persones transsexuals que exerceixen el treball sexual, en general, i específicament les que treballen a la via pública, sense discriminació per l’edat, estat de salut física i mental, discapacitats, situació legal, orientació sexual, procedència i situació administrativa. La finalitat del Servei d’Atenció Socioeducativa de l’Agencia per a l’Abordatge Integral del Treball Sexual és promoure, potenciar i consolidar el desenvolupament d’accions integrals d’atenció i mediació vers dones que exerceixen treball sexual en general, i específicament les que treballen a la via pública, a fi d’evitar que l’oferiment de serveis a la via pública afecti la convivència ciutadana i pugui atendre a les persones que realitzin aquestes activitats en l’àmbit del suport social, la promoció, la prevenció i inserció social, com a porta d’entrada a tota la xarxa de serveis públics disponibles i molt especialment els serveis a les persones: serveis socials, educatius i sanitaris.
Web del servei de l’Ajuntament de Barcelona
El SIARE és el servei integral d’atenció, recuperació i empoderament adreçat a dones supervivents de violències masclistes. Els ofereix acompanyament psicològic i un itinerari per l’empoderament econòmic, com a factor necessari per la plena recuperació.
Des de l’Espai de Sororitat Trans de l’entitat, promocionem els drets de les dones trans per afavorir-ne el benestar, tot ampliant el coneixement sobre les necessitats del col·lectiu i millorant els processos d’acompanyament i atenció. Dues vegades al mes, compartim experiències, reforcem aliances, ens facilitem eines de defensa dels nostres drets i, en definitiva, ens acompanyem en processos d’empoderament personals i com a col·lectiu.
Finançat per:
Experiències destacades
Programa de formació professional per a dones joves gitanes.