Skip links

“Cal entendre que el teixit econòmic i el comunitari no van per separat”

“Cal entendre que el teixit econòmic i el comunitari no van per separat”

Quan Nikoline Arns va començar la formació de Construïm en femení les altres economies, ja tenia la meta del seu projecte ben clara: crear una xarxa de professionals al seu barri. Com? L’aportació que vol fer-hi és un coworking que respongui a “la diversitat, sense excloure”, que aculli des de “qui dissenya a qui té un taller d’automòbils”, explica. Uns mesos després, amb l’espai en marxa, es planteja convertir-lo en cooperativa o bé associació. Per consolidar la iniciativa socioempresarial, compta amb l’acompanyament del servei d’emprenedoria de Surt.

Quin és el projecte que busques consolidar?

Em proposo muntar un coworking per al meu barri, la Font de la Guatlla. De fet, l’espai està obert i en marxa. Hi ha molts coworkings al centre de la ciutat, en molts casos, amb un públic internacional. Jo vull dur el coworking a la gent del barri.  El forn de la cantonada també pot aprofitar-ho, comptar amb una xarxa de professionals al seu entorn més pròxim. Per ara, a l’espai hi ha quatre professionals autònomes treballant-hi cada dia i fem tallers per a persones de fora. Ara és el moment de fer més vincles amb cooperatives i entitat del barri.

Què diferencia el teu coworking d’altres que existeixen?

MRBS12 som un projecte petitó.  A propòsit ens hem fet així! No és un coworking-comerç. N’hi ha que ajunten professionals quasi com si fos una fàbrica. La comunitat és molt propera i, com estem a peu de carrer, afavoreix que molta gent hi entri. La gent s’hi sent còmode per fer intercanvis, conèixer-se, saber quines són les necessitats del barri. Ara per començar tenim uns preus fixes però poden arribar a dependre de les necessitats de la persona professional que vol establir-s’hi. La idea és crear un pack individualitzat per poder ajustar-nos a les necessitats de cada professional, que van canviant segons el moment.

El teu projecte es limita a posar l’espai a altres professionals?

El local és secundari. Es tracta de crear comunitat, cosa que demana temps, esforç i curiositat de les persones de l’entorn. Fem activitats de networking per fer una xarxa de professionals.  Hi ha coworkings amb un públic molt focalitzat, per exemple, dedicat a la creació. Hi ha perfils com aquests que ja venen sols; que ja coneixen el concepte de coworking. Però per crear una xarxa al barri, amb tota la diversitat, sense excloure, cal acollir de qui dissenya a qui té un taller d’automòbils i necessita un despatx un cop a la setmana per la feina d’administració. Arribar a la diversitat demana un actiu networking per tal que les persones es coneguin i a través d’aquí que flueixi la xarxa.

Quin valor afegit poden trobar d’estar al coworking perfils professionals que, a priori, no associem a aquests espais?

Si la gent es coneix entre sí, es promou el flux de treball al barri. La gent crea confiança i, si hi ha confiança, es contractaran més entre si. La idea del coworking és promoure-ho. Al cap i a la fi, fer més negoci al barri, tot afavorint la qualitat de vida que la proximitat i la coneixença impliquen. El teixit econòmic i el comunitari no van per separat. Estan vinculats. Així ha de veure’s als barris. És com jo ho veig. I contribuir-hi és la meva il·lusió.

Com et vincules a l’economia social i solidària?

Els col·laboradors que hem buscat són de l’economia social i solidària des del principi. Hem treballat amb l’Ateneu la Base del Poble Sec, tenim la llum amb Som Energia, estic en contacte amb ECOS per explorar si hi ha cooperatives al barri que puguin vincular-se al coworking… La predisposició a cooperar i compartir és més fàcil trobar-la en cooperatives que ja existeixen. És per això que crec que és un punt de partida per crear més sinergies.

És una aposta personal, ser part de l’economia social i solidària?

Per mi no hi ha una altra manera de fer-ho. Per sort a Barcelona hi ha molt moviment i podem trobar vies per estar amb l’economia social i  solidària.

En què necessites suport del servei d’emprenedoria de Surt, si ja tens el project en marxa?

Estem pensant si fer-nos cooperativa o associació i al servei d’emprenedoria m’ofereixen la informació i fer els propers passos.

deixa un comentari