Skip links

Community Linkage: quan les dones migrades són agents de canvi

Community Linkage: quan les dones migrades són agents de canvi

La Fundació Surt ha presentat l’experiència del Community Linkage que, del 2022 al 2024, ha implicat un grup de dones migrades en la creació d’un espai de suport i formació davant les violències masclistes, per tal de dotar-les d’agència pròpia i proposar millores als serveis especialitzats de Badalona.

El projecte ha posat en valor les experiències de vida i les estratègies d’un grup de dones migrades del barri de Sant Roc (Badalona) per acompanyar en situacions de violència masclista a altres dones de la comunitat, i per tenir una incidència en com es desenvolupa l’atenció en els serveis públics. El projecte exposa experiències de trobades entre les dones migrades i els/les professionals com a estratègia per tensionar les relacions de poder.

Setmanalment i durant dos anys, al voltant d’una desena de dones s’han reunit per compartir experiències de vida, formar-se en identificació de violències masclistes i esdevenir agents de canvi a la comunitat transmetent els nous sabers adquirits. Ha suposat un procés empoderador per cadascuna d’elles, en sororitat i en crear xarxa de suport, a més de fer de palanca per al contacte entre les dones usuàries de serveis especialitzats i el personal treballador dels serveis del municipi. L’objectiu: construir un pont entre les necessitats de les veïnes i els serveis oferts.

A les sessions s’han detectat experiències compartides de discriminació, però també de punts forts davant les vulnerabilitats. Les dones migrades són llegides per l’entorn segons uns eixos que interseccionen en la seva identitat (gènere, llengua, origen, corporalitat, estat civil, classe, etc.) i, alhora, es desplacen en funció del context que estan habitant. Han treballat la seva agència, coneixements sobre drets i processos administratius, el seu paper a la comunitat i les violències masclistes (institucionals, econòmiques, físiques, psicològiques, sexuals, etc.).

Les protagonistes del grup han participat en un vídeo que resumeix la seva experiència i que s’ha projectat a la sessió de presentació “Tensionant les relacions de poder en la intervenció comunitària” celebrada aquest dimarts, 30 d’abril, a Rosa Sensat, Barcelona.

https://youtube.com/watch?v=RsKaOyd0Scg%3Fsi%3D6fzyQ-SW6H8LEeGV

Més sobre el Community Linkage

Establir una “connexió efectiva” entre els serveis d’atenció a les violències masclistes i les comunitats de dones migrades és l’objectiu de Community Linkage, un projecte europeu coordinat per Surt amb la vista posada en promoure la identificació de les situacions de violència i la millora tant de la prevenció com del suport a les dones. El repte ha estat facilitar un aprenentatge mutu entre serveis d’atenció especialitzats davant les violències masclistes i xarxes de dones migrades.

Community Linkage és una iniciativa finançada pel Fons Europeu i en la què participen 4 entitats i centres de recerca d’Itàlia, Grècia, Eslovènia i Catalunya. Es va iniciar a la primavera del 2022 i tancarà amb la presentació dels resultats en un acte final internacional el 13 de juny.

Project: 101049734 — CommunityLinkage — CERV-2021-DAPHNE Co-financed by the CERV Programme of the EU

Leave a comment