Skip links

TRUST: aprenentatges i eines de suport a les dones durant les crisis

TRUST: aprenentatges i eines de suport a les dones durant les crisis

El projecte transnacional TRUST del que la Fundació Surt forma part, ha posat en comú el camí recorregut durant els dos anys d’impuls a la jornada “Violències masclistes: eines de suport a les dones durant la Covid-19″ a Barcelona.

Una setantena de persones han assistit a la cloenda del projecte el 6 de juny al CCCB, que ha servit per presentar la recopilació i avaluació de les mesures i serveis implementats per a protegir víctimes de violència masclista durant la pandèmia, alhora que per posar damunt la taula els reptes i propers passos a seguir en aquest projecte en xarxa entre organismes de Xipre, Itàlia, Àustria, Bulgària, Portugal, Grècia i Catalunya.

La pandèmia mundial, entre d’altres, “ens ha permès percebre el canvi com una oportunitat per redissenyar i millorar els serveis de suport”, segons Susana Pavlou, directora del Mediterranean Institute of Gender Studies (Xipre). La resiliència, la sostenibilitat, la prevenció comunitària i l’adaptació dels serveis essencials en l’atenció a dones supervivents de violència masclista són algunes de les lliçons apreses després de la crisi de la pandèmia, ha exposat Rubén Sánchez Ruiz, subdirector de Sensibilització i Prevenció de la Direcció General per l’Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. Stephanie Futter-Orel, directora executiva de Women Against Violence Europe (WAVE Network), en la seva conferència, ha abordat l’impacte de la neutralitat de gènere en les polítiques i pràctiques de lluita contra la violència envers les dones.

La jornada ha acollit una taula rodona per debatre entorn L’impacte social de les pràctiques innovadores adoptades pels servies especialitzats d’atenció a dones en el projecte TRUST, on han participat l’Institut d’Investigació Social (Itàlia), Unió de Dones Alternatives i de Resposta de
la UMAR (Portugal), Rel.Azioni Positive (Itàlia) i la Fundació d’Investigació de Gènere Búlgara (Bulgària).

Després del dinar on els i les assistents han pogut aprofitar per fer xarxa, s’ha obert un diàleg sobre reptes i properes passes – punts d’incidència i recomanacions pel TRUST, en el que han participat partners interessades: Fundació SURT (Catalunya); Associació de Drets Sexuals i Reproductius (Catalunya), WAVE Network (Àustria); Autònomes Austríaques (Àustria); Associació de Dones de Càndia (Grècia) i Associació de Refugis de Dones. El diàleg ha estat facilitat per la Dra. Myria Vassiliadou.

La Directora General per a l’erradicació de la violència de gènere de la Generalitat de Catalunya, Laia Rosich , ha tancat la jornada.

TRUST, un repositori europeu d’eines per protegir a les víctimes de violència masclista

Amb l’objectiu d’enfortir la capacitat de resposta i resiliència dels serveis especialitzats en violència masclista en moments de crisi a Europa, el TRUST ha publicat un repositori de 138 mesures adoptades per diverses organitzacions i serveis públics durant la Covid-19. Iniciativa essencial del projecte, el repositori es constitueix com una plataforma on es recopilen detalladament les mesures implementades als països europeus part del consorci del projecte TRUST (Xipre, Itàlia, Àustria, Bulgària, Portugal, Grècia i Catalunya).

Des d’accions específiques d’atenció a les víctimes de violència de gènere fins a estratègies de suport als professionals, aquest repositori proporciona una visió completa de les accions dutes a terme durant la pandèmia i serveix com a testimoni de les dificultats i mancances prèvies que es van a ver d’abordar en temps de crisis.

Accessible a la pàgina web de les coordinadores del projecte – -, aquest recurs permet a investigadores, professionals i altres interessades explorar i aprendre de les experiències travessades. Mitjançant aquesta iniciativa, no només es busca donar una mirada a un passat crític, sinó també generar estratègies a futur per poder enfrontar desafiaments i febleses del sector social a nivell europeu.

Leave a comment