“La renda bàsica no és que mitigui la pobresa, és que l’acaba”
“La renda bàsica no és que mitigui la pobresa, és que l’acaba”
‘Dones. Llibertat. Renda bàsica’ va aplegar la periodista Nuria Alabao; Daniel Raventós, professor d’economia de la UB i president de la Xarxa Renda Bàsica; i Sira Vilardell, directora de Surt i vicepresidenta d’ECAS i de la Taula del Tercer Sector, en un diàleg confinat sobre un dels reptes socials que més ha sonat arran de la crisi desencadenada per la Covid-19, l’establiment d’una renda bàsica universal.
Més de la meitat de la població s’hi mostra favorable segons una enquesta recentment publicada per la Xarxa Renda Bàsica. “La sensació d’urgència que ara tenim ha fet evident que calen mesures socials no condicionades, que arribin ja”, ha plantejat Alabao, alhora que ha criticat que la gent “considerada pobre, o necesitada, está sempre sota sospita de si mereix o no una ajuda i de què faran amb els diners”. “La renda bàsica és una resposta a quines eines ens poden servir per seguir sostenint vides en condicions, en aquesta fase del capitalisme constantment en crisi”, ha remarcat la periodista.
“Molts autors i autores han defensat que una renda bàsica augmentaria molt el poder de negociació dels treballadors i treballadores davant el mercat laboral”, ha explicat Raventós, una de les persones rere la proposta per finançar una renda bàsica que afavoriria el 80% de la població, a partir dels beneficis del 20% de la població més rica. “Es produeix un transvasament d’ingressos d’homes a dones, cosa que té a veure amb la pitjor situació de les dones en el mercat de treball”, ha concretat l’economista.
Recuperem la conversa: