Presentació i Metodologia | Fundació Surt | Descàrrega de documents | Crèdits | Contacte | Mapa web 

Mòdul 1
Equitat de gènere

Mòdul 2
Interculturalitat

Mòdul 3
Ciutadania

Altres dinàmiques

Consultar
Castellano Català
Mòdul 3: Ciutadania
A A A

Construint ciutadania i participació

Conclusions

El reconeixement de les diferències de cada col·lectiu és essencial per al procés democràtic i per a la ciutadania i es va donar en gran manera per l'organització de les persones en moviments civils i per la seva participació activa en la construcció de la ciutadania.

Si mirem àmpliament l’evolució de la història de les societats, podem sens dubte reconèixer que moltes i importants conquestes i redefinicions de drets s'han donat en la construcció d'aquesta societat que volem cada vegada més inclusiva. Però, no parlem només de l'actuació dels grans moviments socials visibles, reconeguts i adscrits en els diferents mitjans de comunicació. La ciutadania es construeix també des de molts altres àmbits més íntims i menys massius.

La ciutadania es construeix en els nostres cossos, en la forma com vivim el nostre cos físic, com construïm les nostres imatges de “l’ésser humà”, del fet de ser home o ser dona, en la forma com es construeixen i viuen els cossos en la societat i en l'intimitat.

La ciutadania es construeix en les nostres tradicions, en la nostra possibilitat de practicar-les, regenerar-les o transformar-les. Ve sent construïda en els nostres moviments i desplaçaments, que a vegades ens porten ben lluny, geogràfica i emocionalment, dels nostres llocs d'origen. Sols, soles, o en companyia de familiars, amics/gues, coneguts/des, ocupadors/res, hem d'aprendre com es viu i es construeix la ciutadania en els països, ciutats i barris a què arribem, hem de reconèixer la ciutadania que vam portar i reaprendre una nova amb els/les altres amb què ara habitem.

La ciutadania es viu a l'escola, a la casa, en el nostre temps lliure, en la vida política, en la nostra vida amb els altres i les altres. Es viu també en les nostres relacions de gènere, en com vivim i convivim amb la diversitat de les persones que ens envolten, succeeix en nosaltres i nosaltres, ja sigui sols o organitzats en els diversos grups en què estem inserits.

La ciutadania no és mai una forma acabada de viure en societat, s'actualitza constantment, es transforma constantment al llarg dels últims anys, dècades, segles. I seguirà transformant-se, perquè malgrat les herències que guarda, no és un destí, és una construcció que ens implica a tots i a totes, ja sigui separant les escombraries, gaudint de llicències de paternitat i maternitat, participant en les festes majors del barri, no essent indiferent a la discriminació d'una persona, exercint el dret al vot, participant en moviments socials, etc.

La participació ciutadana és fonamental perquè continuem construint ciutadanies cada vegada més inclusives, i per això necessitem que deixin d'estar condicionades a factors de gènere, de classe, d'origen, de pertinença ètnica o geogràfica, d'orientació sexual.

Per construir una ciutadania equitativa hem de reconèixer les diferències i redistribuir la riquesa d'una forma equitativa, promovent mecanismes que promoguin la participació dels grups que a ella no té accés. A més a més, la ciutadania no és un aprenentatge natural o genètic dels éssers humans, necessitem construir-la, aprendre-la, adaptar-la, integrar-la.

En aquest sentit, entenem l'educació per a la ciutadania, des del sistema educatiu, però sent conscients que creuen tots els àmbits de la nostra vida, com un conjunt d'accions i de pràctiques educatives orientades a la transformació dels nostres valors i actituds, les nostres formes de pensar, les nostres accions i les nostres formes de relacionar-nos amb els/les altres, perquè puguin contribuir a la justícia, a l'equitat social, a la conservació dels ecosistemes i al respecte dels Drets Humans en el nostre entorn immediat o en qualsevol lloc del planeta.