IMG_0262

L’Institut de Drets Humans de Catalunya lliura el Premi Solidaritat 2009 a la Fundació Surt

L’Institut de Drets Humans de Catalunya va atorgar dimarts dia 9 de febrer el Premi Solidaritat 2009 a Surt, Fundació de Dones, Fundació Privada, en un acte al Parlament de Catalunya que va comptar amb més de 150 persones. El president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), Jaume Saura, va felicitar “molt sincerament” la fundació Surt, pel seu treball en un vessant “molt oblidat dels drets humans, els drets a les dones i els de les dones immigrades”. L’acte de dimarts passat també va guardonar amb una menció especial Mitjans de Comunicació, al periodista José Yoldi, redactor de tribunals del diari El País.

En rebre el guardó de l’IDHC, una escultura de Jaume Córdoba, la Presidenta de Surt, Fina Rubio, va valorar el premi com “un reconeixement a la llarga i persistent lluita de les dones pels drets econòmics i socials”, que no es rendeixen davant les fortes desigualtats laborals (salaris més baixos, segregació de gènere, treballs temporals i parcials, categories baixes i gran presència a l’economia submergida).

Per capgirar aquesta situació que afecta les dones, Surt va néixer fa 16 anys, en els inicis com a entitat sense ànim de lucre, més tard com a fundació. En tot aquest trajecte, unes 10.000 dones han participat en els diferents itineraris i programes d’orientació, formació, inserció i creació d’empresa de Surt, la meitat d’origen immigrant. Uns programes que, segons va dir Rubio, posen en valor els aprenentatges formals i no formals de les dones, les seves competències, “massa sovint no reconegudes”.

La fita última de Surt? La Presidenta ho va saber definir amb plenitud, durant la cerimònia al Parlament: Una societat sense discriminacions per raó de sexe, en la que dones i homes siguem iguals en drets i oportunitats, divers@s en les nostres identitats, corresponsables de les tasques de cura i paritaris en els espais socials i de poder.

Un model de valors socials positius

Fent una reflexió sobre la crisi de valors de la societat actual, el President del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, va defensar la necessitat de situar models de promoció de valors socials positius com ara la Fundació Surt i el periodista José Yoldi, dos “punts de referència de la societat”, va dir.

Sense treure importància a la solidaritat cap a l’exterior, Benach també va insistir que cal tenir cura de la defensa dels drets humans Ca la nostra pròpia terra”. “Estem avançant en igualtat de gènere, però encara hi ha molta feina”, va remarcar Benach.

Els drets humans a Catalunya i el motor de la societat civil

El president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), Jaume Saura, va felicitar “molt sincerament” la fundació Surt, pel seu treball en una vessant “molt oblidada dels drets humans, els drets a les dones” i, va afegir, els drets de les dones immigrades. En el seu discurs inicial també va voler remarcar algun incident recent que ha sacsejat els drets humans a Catalunya, en la línia de Benach de posar el punt de mira crític també al propi país. Saura va posar com a exemple la negativa de l’Ajuntament de Vic a empadronar les persones immigrants, quan, segons va recordar, empadronar-se és “l’única via” per obtener el dret a la salut.

El director de l’IDHC, David Bondia, va reconèixer el paper de la societat civil en els avenços produïts des de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. Amb tot, va apuntar que no eren “temps de prosperitat” per als drets humans, tot citant com a exemple que el debat sobre el dret a vot a les persones immigrades només s’obrís en període electoral.

Un reconeixement merescut

Davant d’aquesta situació poc optimisma, Bondia va valorar precisament el tarannà inclusiu de la fundació Surt. Així, el director de l’IDHC va lloar el treball “dia a dia” d’una entitat que ha sabut transformar afirmacions esteses com ara “aquí no hi cabem tots” – en al·lusió a la immigració-, per missatges constructius com ara “aquí tots som necessaris”, fent referència a homes i dones, a estrangers i autòctons.

L’objectivitat, la transparència, la vocació de transformació social, la lluita per l’afavoriment de les dones en el teixit laboral i la recerca de la convivència multicultural van ser alguns dels elogis que el director va atribuir a la fundació Surt.

Al periodista redactor de tribunals d’El Pais, José Yoldi, el director també tenia unes paraules de reconeixement. Bondia va destacar-ne el seu treball de “denúncia i crítica constructiva”. Yoldi va rebre una placa commemorativa.

La Fundació Surt , amb seu al barri del Raval, té com a objectiu principal facilitar el procés d’incorporació de les dones al mercat de treball, especialment d’aquelles que per situació social, cultural o personal es troben en situació de major vulnerabilitat. A més de l’activitat d’inserció, la fundació Surt també integra una unitat de Recerca i innovació, una Consultora i un servei de Mediació i Interculturalitat.

TwitterFacebook